Puszysty sernik
Ten puszysty sernik nazywany jest japońskim lub biszkoptowym. Jest niezbyt słodki i ma przyjemną konsystencję pianki. Najlepiej smakuje z konfiturą lub owocami.
1. Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić, wystudzić. Serek przełożyć do niedużego rondla, pogrzać z mlekiem, wymieszać trzepaczką do piany, dolać masło, ubić. Nie przerywając ubijania, do masy dodawać po 1 żółtku i po łyżce przesianych mąk. Masę przetrzeć przez sito, połączyć z sokiem z cytryny.
2. Mocno schłodzone białka ubić na sztywno, dodając porcjami cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, połączyć z masą serową.
3. Tortownicę o średnicy 18 cm zabezpieczyć z zewnątrz folią aluminiową. Dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Boki powinny mieć ok. 5-centymetrowy kołnierz.
4. Masę przelać do tortownicy, którą należy wstawić do blachy z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy formy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 90-100 minut. Kwadrans przed końcem pieczenia temperaturę można podnieść do 175°C. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.