Reklama

Puszysty sernik ze śliwkami i kruszonką

Deser jak u mamy.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko, śmietanę i posiekaną Kasię. Ciasta nie zagniatać, niech pozostanie w formie kruszonki. Przesypać 3/4 kruszonki do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 24 cm. Lekko ugnieść łyżką. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Resztę ciasta odłożyć do lodówki.

Miękką Kasię utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Równomiernie rozprowadzić. Śliwki umyć, wytrzeć, przepołowić, pozbawić pestek. Ułożyć na wierzchu sernika - skórką do dołu.

Reklama

Na śliwki wysypać resztę schłodzonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec jeszcze około 40 minut.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy