Puszysty sernik ze śliwkami i kruszonką
Deser jak u mamy.
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko, śmietanę i posiekaną Kasię. Ciasta nie zagniatać, niech pozostanie w formie kruszonki. Przesypać 3/4 kruszonki do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 24 cm. Lekko ugnieść łyżką. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Resztę ciasta odłożyć do lodówki.
Miękką Kasię utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Równomiernie rozprowadzić. Śliwki umyć, wytrzeć, przepołowić, pozbawić pestek. Ułożyć na wierzchu sernika - skórką do dołu.
Na śliwki wysypać resztę schłodzonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec jeszcze około 40 minut.
Zobacz także: