Reklama

Pyszna i prosta sałatka Waldorf

W tej sałatce znajdziesz witaminę C.

Składniki

  • jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 średni seler
  • 3/4 szklanki pokrojonych na połówki winogron lub 1/3 szklanki rodzynek lub 1/3 szklanki suszonych żurawin
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki majonezu

Przygotowanie:

Umyj jabłka, ale ich nie obieraj. Wykrój z nich ostrym nożem gniazda nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Obierz seler i pokrój w zapałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Dodaj pokrojone winogrona. Jeżeli wolisz rodzynki lub żurawinę, to sparz je wcześniej, bardzo dokładnie osącz na sicie i ostudź. Dodaj orzechy włoskie.

Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem. Odstaw sałatkę na godzinę do lodówki. Tradycyjnie podaje się ją na liściu sałaty, ale można też nałożyć samą do miseczek.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy