Pyszna rozgrzewka
Czas spędzony na sankach, nartach albo kuligu pobudza apetyt. Oto dania sycące i gorące.
Składniki na 8 porcji: 40 dag młodej wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag pieczarek, 1/2 szklanki śmietany, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, strąk papryczki chili, cebula, 2 dag mąki, 4 łyżki oleju, papryka mielona, łyżka koncentratu pomidorowego, kilka pomidorków koktajlowych, kilkanaście cebulek konserwowych, bazylia, sól, pieprz
Na kluseczki: 25 dag mąki, 2 jajka, woda mineralna niegazowana, sól
Przygotowanie:
1. Mięso lekko rozbij tłuczkiem i pokrój w dużą kostkę. Oprósz przyprawami i mąką. Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż krótko mięso z każdej strony. Następnie podlej mięso na patelni niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, pokrojoną paprykę i ziele angielskie. Przerzuć wszystko do rondla i duś do miękkości.
2. Cebulę obierz i pokrój w paski. Pieczarki obierz, umyj, pokrój w plasterki i podsmaż z cebulą na oleju. Dodaj je do mięsa pod koniec duszenia. Śmietanę wymieszaj z resztą mąki, wlej do mięsa i delikatnie wymieszaj. Potrawę dopraw winem i koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem oraz papryką w proszku.
3. Z jajek, mąki i soli wyrób ciasto na kluseczki. Dodaj do niego tyle wody, aby było dość gęste, z widocznymi pęcherzykami powietrza. Stołową łyżką nabieraj porcję ciasta. Łyżkę zanurzaj w osolonym wrzątku. Zamieszaj, gotuj około 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Udekoruj cebulką konserwową, pomidorkami koktajlowymi i podawaj.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 495 kalorii
Składniki na 4 porcje: szklanka pęczaku, 15 dag łuskanego grochu, 2 plasterki słoniny, 2 plasterki wędzonego boczku, cząber, 5 świeżych dorodnych pieczarek, sól, łyżka masła, świeżo zmielony czarny pieprz, świeże listki natki, majeranku lub rozmarynu do dekoracji
Na sos cebulowy: 2 łagodne cebule, kostka rosołu wołowego, łyżka smalcu, łyżka mąki, łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Groch opłucz, zalej letnią wodą i mocz co najmniej 5 godzin, a najlepiej odstaw na całą noc. Po tym czasie odcedź, przepłucz i zalej świeżą wodą. Aby uniknąć wzdęć, możesz także odlać wodę, w której zagotuje się groch. Po ugotowaniu groch ostudź i zmiel.
2. Pęczak zalej 3 szklankami osolonego wrzątku. Gdy wchłonie wodę, przykryj i wstaw do piekarnika (60° C), na 10 min, aby kasza "doszła". Następnie przypraw solą, pieprzem i cząbrem.
3. Słoninę i boczek pokrój w kostkę, stop na patelni na skwarki. Pokrojone w plasterki pieczarki usmaż na złoty kolor na maśle, a następnie, z boczkiem i słoniną, dodaj do kaszy.
4. Przyrządź sos cebulowy: posiekaną cebulę przesmaż na smalcu. Oprósz mąką i zasmaż, lekko rumieniąc. Zasmażkę rozprowadź szklanką ostudzonego rosołu z kostki. Zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i miodem. Sos gotuj jeszcze 5 min na małym ogniu. Podawaj go do kaszy w osobnym naczyniu.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 720 kalorii
Składniki na 8 porcji: 8 wędzonych kiełbasek, 3 cebule, bułka paryska (wrocławska), 8 łyżek musztardy, 3 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, masło lub margaryna do smarowania pieczywa, szczypta sproszkowanych suszonych ziół, np. prowansalskich lub drobno szatkowane świeże zioła
Przygotowanie:
1. Cebule obierz z łupin i pokrój w kosteczkę. Na patelnię wlej olej, rozgrzej go i chwilę smaż cebule.
2. Czosnek obierz, 2 ząbki posiekaj, rozetrzyj z solą, dodaj pieprz i musztardę. Możesz też przygotować musztardę o smaku curry: pięć łyżek musztardy dopraw ostrą papryką w proszku oraz łyżeczką curry, bardzo dokładnie wymieszaj.
3. Kiełbaski ponacinaj wzdłuż ostrym nożem. W nacięcia wkładaj przygotowaną cebulę. Kiełbaski smaż na patelni grillowej, aż będą ładnie przyrumienione. Jako farszu możesz użyć obranych, posiekanych i podsmażonych na maśle pieczarek oraz sera żółtego.
4. Pieczywo pokrój na kromki. Pozostały ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj szczyptę soli, mieszankę ziół (prowansalskich lub świeżą posiekaną natkę pietruszki, majeranek i bazylię) oraz masło. Składniki utrzyj szybko w wysokim, wąskim naczyniu, przełóż do maselniczki i wstaw na chwilę do lodówki. Gorące grzanki posmaruj masłem czosnkowym i podawaj do kiełbasek.
Przygotowanie: 15 minut
Porcja: 490 kalorii
Składniki na 8 porcji: 1 kg fasoli jaś, 50 dag kiełbasy, 50 dag polędwicy cielęcej lub wołowej, 20 dag szynki lub boczku, 4 cebule, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 4-8 łyżek sosu pomidorowego w kartonie, olej, sól, pieprz, chili, 2 łyżki słodkiej papryki, 8 chlebków, białko jajka
Przygotowanie:
1. Zalej fasolę osolonym wrzątkiem, tak aby cała znalazła się pod wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę. Nalej do garnka świeżą, zagotuj, posól i wrzuć na wrzątek fasolę. Gotuj około 20 minut. Fasolę po ugotowaniu odcedź.
2. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Plastry szynki lub boczku pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wszystkie składniki smaż 10-15 minut. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, chili oraz papryką.
3. Do ugotowanej fasoli dodaj składniki z patelni, koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Gotuj wszystko razem jeszcze ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Przygotuj chlebki. W tym celu odetnij wierzchnią część pieczywa, która potem posłuży za "przykrywkę". Miąższ chleba wydrąż, środek posmaruj roztrzepanym białkiem. Chlebki podpiecz 15 min w piekarniku w temp. 130° C. Zaraz po wyjęciu wlej do środka danie i od razu podawaj.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 55 minut
Porcja: 545 kalorii
Świat i Ludzie 2/2011