Pyszne gołąbki
Kapustę włoską możesz zastąpić kapustą białą lub pekińską.
Składniki
- 30 dag kaszy gryczanej
- główka włoskiej kapusty
- 2 cebule
- 10 dag pieczarek
- jajko
- 1l bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
Połowę bulionu zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Ostudź. Kapustę zanurz na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmij i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekane cebule i kawałki pieczarek. Schłodź i połącz z kaszą. Wbij jajko i przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy zrób wałeczki. Zawiń je w liście kapusty, formując gołąbki. Wlej resztę bulionu i duś na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Zobacz także: