Pyszności z arbuzów
Arbuzy to doskonały składnik letnich sałatek i deserów, ale mają też bardziej zaskakujące zastosowania. Można je na przykład grillować!
Składniki:
Opakowanie ciasta na pizzę (400 g) lub gotowe paluszki grissini
3 łyżki oliwy
Sól morska
Pieprz
1 arbuz
100 g rukoli
200 g sera feta
100 g pomidorków koktajlowych
40 g orzeszków piniowych
4 łyżki octu balsamicznego
Pół łyżeczki miodu
Łyżeczka musztardy
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
50 g czarnych oliwek
Ciasto rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem i piec 15 minut w 200 st. C.
Z miąższu arbuza powycinać kulki, pomidory pokroić w ćwiartki, ser pokruszyć, orzeszki piniowe uprażyć na łyżeczce oleju.
Ocet, miód i musztardę wymieszać, dodać olej, sól i pieprz.
W misce umieścić: rukolę, arbuza, ser, pomidory, oliwki, orzeszki piniowe, polać sosem. Podawać z paluszkami chlebowymi
Składniki:
2 łyżki octu owocowego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju słonecznikowego
Sól, pieprz
200 g sałaty rzymskiej
Pęczek rukoli
Pół ogórka sałatkowego
3 kg arbuza
150 g czarnych i zielonych oliwek
150 g sera feta
Olej
Ocet zmieszać z sokiem z cytryny i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Sałatę potargać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w plasterki. Arbuza pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm, posmarować olejem, grillować 4 minuty. Sałaty, oliwki wymieszać z sosem, podawać z arbuzem, posypać serem.