Reklama

Pyszności z arbuzów

Arbuzy to doskonały składnik letnich sałatek i deserów, ale mają też bardziej zaskakujące zastosowania. Można je na przykład grillować!

Sałatka z arbuza z rukolą

Składniki:

Opakowanie ciasta na pizzę (400 g) lub gotowe paluszki grissini

3 łyżki oliwy

Sól morska

Pieprz

1 arbuz

100 g rukoli

200 g sera feta

100 g pomidorków koktajlowych

40 g orzeszków piniowych

4 łyżki octu balsamicznego

Pół łyżeczki miodu

Łyżeczka musztardy

3-4 łyżki oleju słonecznikowego

50 g czarnych oliwek

 Ciasto rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem i piec 15 minut w 200 st. C.

Reklama

Z  miąższu arbuza powycinać kulki, pomidory pokroić w ćwiartki, ser pokruszyć, orzeszki piniowe uprażyć na łyżeczce oleju.

Ocet, miód i musztardę wymieszać, dodać olej, sól i pieprz.

W misce umieścić: rukolę, arbuza, ser, pomidory, oliwki, orzeszki piniowe, polać sosem. Podawać z paluszkami chlebowymi

 

Grillowany arbuz z fetą

Składniki:

2 łyżki octu owocowego

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oleju słonecznikowego

Sól, pieprz

200 g sałaty rzymskiej

Pęczek rukoli

 Pół ogórka sałatkowego

3 kg arbuza

150 g czarnych i zielonych oliwek

150 g sera feta

Olej

Ocet zmieszać z sokiem z cytryny i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Sałatę potargać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w plasterki. Arbuza pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm, posmarować olejem, grillować 4 minuty. Sałaty, oliwki wymieszać z sosem, podawać z arbuzem, posypać serem.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy