Reklama

Ravioli dyniowe z imbirową nutą

Kochasz włoską kuchnię? Zachwyć swoich gości pysznymi ravioli z dynią i imbirem!

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 białko
  • masło i świeża szałwia do okraszenia

Składniki na farsz

  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • 1 mała cebula
  • pieprz
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój w duże kawałki - razem ze skórą. Usuń miękki środek z pestkami. Ułóż na blasze z piekarnika i piecz ok. 55 minut (do miękkości) w 200°C. Łyżką wybierz miąższ. Odciśnij go z soku i zblenduj na purée. 

2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj starty imbir. Chwilę podsmaż. Odmierz 1 szklankę dyniowego purée. Wymieszaj je z cebulą, startym parmezanem, bułką tartą i jajkiem. Dopraw pieprzem i solą. Trzymaj w lodówce. 

Reklama

3. Mąkę przesiej na stolnicę, posól, zrób wgłębienie. Wbij w nie jajka oraz żółtko. Dodając po łyżce wody (tylko do połączenia składników), zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę. 

4. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je na cienkie placki. Połowę każdego placka posmaruj białkiem. Ułóż po łyżeczce nadzienia - w odstępach 2-3 cm. Przykryj drugą połową ciasta. Palcem dociśnij przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem wytnij kwadraty z ciasta, tak aby farsz znajdował się pośrodku. 

5. Ravioli wkładaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj ok. 4 minuty. Masło rozpuść na patelni. Łyżką zbierz pianę. Wrzuć garść listków szałwii. Ravioli wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na patelnię z masłem i szałwią. Wymieszaj i podgrzej. Wyłóż na talerze. Posyp startym parmezanem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy