Ravioli dyniowe z imbirową nutą
Kochasz włoską kuchnię? Zachwyć swoich gości pysznymi ravioli z dynią i imbirem!
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokrój w duże kawałki - razem ze skórą. Usuń miękki środek z pestkami. Ułóż na blasze z piekarnika i piecz ok. 55 minut (do miękkości) w 200°C. Łyżką wybierz miąższ. Odciśnij go z soku i zblenduj na purée.
2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj starty imbir. Chwilę podsmaż. Odmierz 1 szklankę dyniowego purée. Wymieszaj je z cebulą, startym parmezanem, bułką tartą i jajkiem. Dopraw pieprzem i solą. Trzymaj w lodówce.
3. Mąkę przesiej na stolnicę, posól, zrób wgłębienie. Wbij w nie jajka oraz żółtko. Dodając po łyżce wody (tylko do połączenia składników), zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę.
4. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je na cienkie placki. Połowę każdego placka posmaruj białkiem. Ułóż po łyżeczce nadzienia - w odstępach 2-3 cm. Przykryj drugą połową ciasta. Palcem dociśnij przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem wytnij kwadraty z ciasta, tak aby farsz znajdował się pośrodku.
5. Ravioli wkładaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj ok. 4 minuty. Masło rozpuść na patelni. Łyżką zbierz pianę. Wrzuć garść listków szałwii. Ravioli wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na patelnię z masłem i szałwią. Wymieszaj i podgrzej. Wyłóż na talerze. Posyp startym parmezanem.