Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki drożdżowe są pyszne, a ich zapach unosi się w całym domu.

Rogaliki możesz podawać z wybranymi dodatkami np. konfiturą czy płynną czekoladą
Rogaliki możesz podawać z wybranymi dodatkami np. konfiturą czy płynną czekoladą123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła

dodatkowe:

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder
40 min
40 sztuk

Sposób przygotowania:

1. Drożdże wymieszaj z 1/3 szklanki śmietany oraz z cukrem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj tłuszcz oraz cukier wanilinowy, posiekaj nożem. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. 

2. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej miód. Podgrzewaj a gdy pojawią się bąbelki dodaj masło. Gdy się rozpuści, dodaj gruszki. Mieszając podgrzewaj, aż zmiękną. Wymieszaj z cynamonem.

3. Ciasto podziel na pięć części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wytnij koło a z niego 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż nadzienie. Zwiń formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na ok. 30 min. Piecz 15-20 min w temp.  180°C. Oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

"Naprawdę się wzruszyłam! Dopiero teraz mi to mówisz?" Styl.pl/materiały prasowe
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas