Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki drożdżowe są pyszne, a ich zapach unosi się w całym domu.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszaj z 1/3 szklanki śmietany oraz z cukrem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj tłuszcz oraz cukier wanilinowy, posiekaj nożem. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
2. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej miód. Podgrzewaj a gdy pojawią się bąbelki dodaj masło. Gdy się rozpuści, dodaj gruszki. Mieszając podgrzewaj, aż zmiękną. Wymieszaj z cynamonem.
3. Ciasto podziel na pięć części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wytnij koło a z niego 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż nadzienie. Zwiń formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na ok. 30 min. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: