Rogaliki z czosnkiem i pietruszką
Mając nieco więcej czasu, możemy sami przygotować pyszne i zdrowe pieczywo. Nasze chleby, bułki czy rogaliki będą wyjątkowe i bez konserwantów. Wypróbuj przepis na słone rogaliki z czosnkiem i pietruszką!

Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 15 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- roztrzepane jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Do miski wkrusz drożdże. Wsyp cukier i wlej 100 ml letniej wody. Odstaw na 10 minut. Następnie dodaj mąkę, sól, oliwę i resztę wody. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na godzinę.
2. Posiekaj czosnek i dodaj razem z natką do ciasta. Ponownie je zagnieć i rozwałkuj na stolnicy. Wytnij z ciasta trójkąty.
3. Zwiń trójkąty od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Posmaruj je jajkiem. Piecz w 200 st. C przez ok. 15 minut.
Zobacz także: