Reklama

Rogaliki z czosnkiem i pietruszką

Mając nieco więcej czasu, możemy sami przygotować pyszne i zdrowe pieczywo. Nasze chleby, bułki czy rogaliki będą wyjątkowe i bez konserwantów. Wypróbuj przepis na słone rogaliki z czosnkiem i pietruszką!

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 15 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • roztrzepane jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Do miski wkrusz drożdże. Wsyp cukier i wlej 100 ml letniej wody. Odstaw na 10 minut. Następnie dodaj mąkę, sól, oliwę i resztę wody. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na godzinę.

2. Posiekaj czosnek i dodaj razem z natką do ciasta. Ponownie je zagnieć i rozwałkuj na stolnicy. Wytnij z ciasta trójkąty. 

3. Zwiń trójkąty od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Posmaruj je jajkiem. Piecz w 200 st. C przez ok. 15 minut.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy