Reklama

Reklama

Rogaliki ze szpinakiem

Takie rogaliki można przygotować z różnym nadzieniem: z kapustą z grzybami, z pieczarkami lub z kawałkami parówek.



Składniki dla: 8

Składniki

  • 30 dag ziemniaków
  • 15 dag mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag sera feta
  • 1 żółtko
  • 20 dag masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżka ziarna sezamowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzone przecisnąć przez praskę. Połączyć z masłem (zostawić 2 łyżki do smażenia), szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wyrobić.

2. Na 2 łyżkach masła podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, rozmrożony szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Przestudzić i połączyć z serem.

3. Ciasto rozwałkować, pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć farsz, posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, zwinąć rogaliki. Posmarować wierzch żółtkiem, posypać sezamem. Piec ok. 25 min w temp. 200°C.

Reklama

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy