Rogaliki ze szpinakiem
Takie rogaliki można przygotować z różnym nadzieniem: z kapustą z grzybami, z pieczarkami lub z kawałkami parówek.
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzone przecisnąć przez praskę. Połączyć z masłem (zostawić 2 łyżki do smażenia), szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wyrobić.
2. Na 2 łyżkach masła podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, rozmrożony szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Przestudzić i połączyć z serem.
3. Ciasto rozwałkować, pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć farsz, posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, zwinąć rogaliki. Posmarować wierzch żółtkiem, posypać sezamem. Piec ok. 25 min w temp. 200°C.