Rogaliki ze szpinakiem
Takie rogaliki można przygotować z różnym nadzieniem: z kapustą z grzybami, z pieczarkami lub z kawałkami parówek.
Składniki
- 30 dag ziemniaków
- 15 dag mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 dag sera feta
- 1 żółtko
- 20 dag masła
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 dag mąki
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
8
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzone przecisnąć przez praskę. Połączyć z masłem (zostawić 2 łyżki do smażenia), szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wyrobić.
2. Na 2 łyżkach masła podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, rozmrożony szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Przestudzić i połączyć z serem.
3. Ciasto rozwałkować, pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć farsz, posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, zwinąć rogaliki. Posmarować wierzch żółtkiem, posypać sezamem. Piec ok. 25 min w temp. 200°C.