Rolada z bananami
To ciasto jest bardzo tanie w przygotowaniu.

Składniki
na biszkopt
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady (startej)
- 1 łyżka oleju
ponadto
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 200 g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady mlecznej
- 2-3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i czekoladą. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Potem dodawaj po jednym żółtku oraz olej. W trzech porcjach wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij, połącz z mascarpone. Wlej wystudzoną czekoladę. Zamieszaj trzy razy, by powstały esy-floresy. Obrane banany skrop sokiem z cytryny. Ciasto rozwiń. Posmaruj kremem. Ułóż banany jeden za drugim, ciasto zwiń. Włóż do lodówki. Udekoruj polewą czekoladową.
Zobacz także: