Reklama

Rolada z mięsem i warzywami

Oto przepis na pyszne wytrawne danie.


Składniki na 12 porcji

  • 2,5 kg wołowiny z łopatki
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 200 g marchewki
  • pęczek pietruszki
  • jajko
  • olej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 150 ml czerwonego wina

1. Pieczarki i marchewkę drobno kroimy, cebulę siekamy i podsmażamy na oleju przez kilka minut, odstawiamy.

2. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, posiekaną natkę, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Łączymy z warzywami, mieszamy.

3. Wołowinę doprawiamy pieprzem i solą. Nożem poprzecznie nacinamy mięso, aby powstała kieszeń, którą wypełniamy mięsno- warzywną masą. Gęsto okręcamy wołowinę sznurkiem. Roladę obsmażamy na oleju ze wszystkich stron ok. 10 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 3,5 godziny. Po 2 godzinach zdejmujemy pokrywkę.

Reklama

4. Wyjmujemy roladę z naczynia. Do sosu powstałego z pieczenia dodajemy posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, wino, mieszamy. Odparowujemy ok. 7 minut. Powstałym sosem polewamy roladę.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy