"Romantyczna" pizza
Własnoręcznie przygotowana pizza jest najlepsza, ale jeśli chcesz zaoszczędzić czas, użyj gotowego spodu do pizzy, kupionego w sklepie. Będzie gotowa już w 20 minut.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć, wrzucić do miski. Dodać cukier, wodę, wymieszać, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wsypać mąkę, sól, wlać oliwę. Wyrabiać minimum 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
2. Ciasto wałkować na pergaminie tak, by powstał kształt serca (można rozwałkować je na okrąg o średnicy 35 cm i wyciąć kształt nożem). Utworzyć rant dookoła. Przenieść razem z papierem delikatnie na blachę, pozostawić na 15 minut.
3. Sosem pomidorowym posmarować ciasto. Mozzarellę pokroić w plasterki, ułożyć na cieście. Pomidorki umyć, przepołowić, ułożyć na pizzy, przeciętą częścią do góry. Piec 15 min w temp. 230°C. Po wyjęciu z piekarnika pizzę posypać startym parmezanem. Udekorować bazylią.
Zobacz także: