Rosół wegetariański
Rozgrzewająca zupa idealna na zimę.
Przygotowanie:
Wyszoruj warzywa, ale ich nie obieraj. Umyj cebule, obierz, łupiny przełóż do garnka (dodadzą pięknego koloru), a cebule przekrój na pół i każdą podpraż na suchej patelni na złoto. Cebule dodaj do warzyw w garnku. Dołóż łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlej 2 litry zimnej wody, przykryj i zagotuj.
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i gotuj na minimalnym ogniu przez 3 godziny. Garnek musi być przez cały czas przykryty. Ugotowany rosół przecedź przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Na koniec warzywa dokładnie wyciśnij tak, aby oddały do garnka cały swój smak.
Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu. Podawaj z ugotowanym ryżem (lub, jeśli wolisz makaronem) i posiekaną natką.
Zobacz także: