Rustykalna tarta z truskawkami
Kiedy stragany zaczynają zapełniać się słodkimi, czerwonymi owocami, najwyższy czas, by szykować truskawkową ucztę. Na przykład z rustykalną tartą w roli głównej.
Składniki na ciasto łączymy na stolnicy, dokładnie wyrabiamy, a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Okrągłą blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki.
Po upływie pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.
Na cieście układamy połówki truskawek, brzegi ciasta zaginamy do wewnątrz.
Całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut, w zależności od grubości ciasta.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do schłodzenia.
Przygotowujemy galaretkę według przepisu.
Gdy ciasto będzie chłodne, a galaretka zacznie tężeć, pokrywamy truskawki jej cienką warstwą.
Całość wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka stężeje, deser jest gotowy.
***
Zobacz również: