Rustykalna tarta z truskawkami
Kiedy stragany zaczynają zapełniać się słodkimi, czerwonymi owocami, najwyższy czas, by szykować truskawkową ucztę. Na przykład z rustykalną tartą w roli głównej.

Składniki
na ciasto
- 20 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- Łyżeczka proszku do pieczenia
na truskawkową dekorację
- 25 dkg dorodnych truskawek
- Opakowanie truskawkowej galaretki
Składniki na ciasto łączymy na stolnicy, dokładnie wyrabiamy, a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Okrągłą blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki.
Po upływie pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.
Na cieście układamy połówki truskawek, brzegi ciasta zaginamy do wewnątrz.
Całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut, w zależności od grubości ciasta.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do schłodzenia.
Przygotowujemy galaretkę według przepisu.
Gdy ciasto będzie chłodne, a galaretka zacznie tężeć, pokrywamy truskawki jej cienką warstwą.
Całość wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka stężeje, deser jest gotowy.
***
Zobacz również: