Reklama

Rustykalna tarta z truskawkami

Kiedy stragany zaczynają zapełniać się słodkimi, czerwonymi owocami, najwyższy czas, by szykować truskawkową ucztę. Na przykład z rustykalną tartą w roli głównej.

Składniki na ciasto

  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na truskawkową dekorację

  • 25 dkg dorodnych truskawek
  • Opakowanie truskawkowej galaretki

Składniki na ciasto łączymy na stolnicy, dokładnie wyrabiamy, a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Okrągłą blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.

Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki.

Po upływie pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.

Na cieście układamy połówki truskawek, brzegi ciasta zaginamy do wewnątrz.

Całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut, w zależności od grubości ciasta.

Reklama

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do schłodzenia.

Przygotowujemy galaretkę według przepisu.

Gdy ciasto będzie chłodne, a galaretka zacznie tężeć, pokrywamy truskawki jej cienką warstwą.

Całość wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka stężeje, deser jest gotowy.

***

Zobacz również:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: truskawki | ciasto z truskawkami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy