Sałatka włoska
Składniki
- 100 ml oliwa
- 50 dag makaron (rurki)
- 6 łyżek czerwony ocet winny
- sól, pieprz
- 4 łyżki orzeszki piniowe
- 4 sztuki pomidory
- 4 łodygi seler naciowy
- 2 małe kolby czerwona cykoria (radicchio)
- 20 dag szynka wędzona
10 min
3-4 osób
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Łodygi selera umyj, pokrój w cienkie krążki. Odłóż 8 najładniejszych liści cykorii, resztę pokrój w wąskie paseczki. Szynkę również pokrój w cienkie paseczki. Wysmaż je na chrupko na 2 łyżkach oliwy.
Skwarki zdejmij z patelni, a na pozostałym ze smażeniu tłuszczu obsmaż pokrojone radicchio i seler.
Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Na suchej patelni upraż na złoto nasiona pinii. Ocet wymieszaj z solą i pieprzem, mieszając powoli wlewaj oliwę. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z sosem. Napełnij odłożone liście cykorii.