Sałatka z kuskusem i granatem
Doskonały dodatek do dań.
Składniki
na miodowy sos winegret:
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- czarny pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki kuskusu
- ok. 1/2 szklanki wrzącego bulionu
- po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
- 2 garście rukoli
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 1/2 granatu
- 10 czerwonych winogron
- 60 g sera koziego
- kilka łyżek tartego parmezanu
Przygotuj miodowy sos winegret: wlej składniki do małego słoiczka, zakręć go i energicznie potrząsaj. Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj i odstaw na 10 minut (powinien wchłonąć bulion i być sypki). Wymieszaj i dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem. Rukolę opłucz, osusz, porwij i dodaj do kuskusu. Orzeszki pinii zrumień na patelni, granat obierz i wyłuskaj ziarenka. Winogrona przekrój na połówki i pozbaw pestek. Składniki dodaj do sałatki, wymieszaj, posyp pokruszonym serem kozim. Na koniec sałatkę polej winegretem i posyp tartym parmezanem.