Reklama

Sałatka z kuskusem i granatem

Doskonały dodatek do dań.

Składniki na miodowy sos winegret:

  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Składniki

  • 1/2 szklanki kuskusu
  • ok. 1/2 szklanki wrzącego bulionu
  • po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
  • 2 garście rukoli
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 1/2 granatu
  • 10 czerwonych winogron
  • 60 g sera koziego
  • kilka łyżek tartego parmezanu

Przygotuj miodowy sos winegret: wlej składniki do małego słoiczka, zakręć go i energicznie potrząsaj. Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj i odstaw na 10 minut (powinien wchłonąć bulion i być sypki). Wymieszaj i dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem. Rukolę opłucz, osusz, porwij i dodaj do kuskusu. Orzeszki pinii zrumień na patelni, granat obierz i wyłuskaj ziarenka. Winogrona przekrój na połówki i pozbaw pestek. Składniki dodaj do sałatki, wymieszaj, posyp pokruszonym serem kozim. Na koniec sałatkę polej winegretem i posyp tartym parmezanem.

Reklama
Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy