Sałatka z soczewicą
Nie wymaga dużo pracy.

Składniki
- szklanka suchej zielonej soczewicy
- żółta papryka
- czerwona papryka
- 10 pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- mały por
- ser typu parmezan
- kiełki rzodkiewki
- olej
- sól
- pieprz
- kminek
- oregano
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odsącz i zostaw do ostygnięcia. Paprykę pokrój w kostkę, por w plasterki, pomidorki - część na połówki, kilka w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej na patelni olej. Lekko podsmaż paprykę i czosnek. Dodaj soczewicę, pomidorki i czosnek, duś kilka minut mieszając. Dopraw i wymieszaj. Wyłóż na półmisek. Posyp kiełkami rzodkiewki oraz serem (startym lub w płatkach).
Zobacz także: