Sekret najpyszniejszych naleśników

Mąka, mleko, jajka to zupełnie podstawowe składniki. Czy przepis ten można ulepszyć? Oczywiście. Zdradzamy sekret najpyszniejszego naleśnikowego ciasta.

Największy seksret naleśników
Największy seksret naleśników123RF/PICSEL

Można jeść je zarówno na słodko, jak i na słono. Każdy z nas ma swoje ulubione sposoby na naleśniki - z warzywami, owocami, kiełbasą czy na ostro. Jest ich całe mnóstwo, jednak najważniejsze i tak jest... ciasto.

To od niego zależy czy ostatecznie naleśniki nam wyjdą. Oto najbardziej uniwersalny przepis!

Składniki:

150 g mąki pszennej, 4 jajka, 250 ml mleka, płaska łyżeczka soli, na czubku noża gałka muszkatołowa i uwaga... trochę wody gazowanej. Dzięki niej ciasto będzie delikatniejsze, a przez to i smaczniejsze.

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać, jajka rozmącić mikserem wraz z mlekiem i niewielką ilością wody gazowanej, dodać sól i gałkę muszkatołową. Następnie całość należy wlać do miski z przesianą mąką i delikatnie wymieszać, by nie powstały grudki.

Sprawdzamy czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. W jaki sposób? Powinno pokrywać łyżkę i z niej spływać. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Jeśli za gęste - mleko albo wodę.

Zobacz również:

Naleśniki z twarożkiem cytrynowymStyl.pl
​Naleśniki z pieczarkami i sosem holenderskimStyl.pl
Naleśniki z labraksem i szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowymStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas