Reklama

Selerowa z klopsikami

Pyszna zupa selerowa może być doskonałym obiadem dla całej rodziny.

Składniki na 4 porcje

45 dag selera (bulwa), 30 dag selera naciowego, 3 średnie ziemniaki, 1 duża cebula, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 2 łyżki masła, 20 dag mielonego mięsa, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki śmietany 18 proc. do zupy, 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku, gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Przygotowanie

Bulwę selera obierz, umyj, pokrój w kostkę. Seler naciowy opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj 1-2 łyżeczki posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kuleczki.

Zagotuj bulion i wrzuć do niego mięsne kulki, gotuj ok. 10 min a potem wyjmij. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę, seler naciowy oraz ziemniaki. Smaż ok. 10 min. Dodaj bulwę selera i smaż jeszcze ok. 5 min. Warzywa przełóż do garnka z bulionem, gotuj na średnim ogniu ok. 20 min, aż będą miękkie, potem je odcedź. 2-3 łyżki selera naciowego odłóż a pozostałe warzywa zmiksuj na mus. 

Wlej tyle bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Dodaj śmietanę, odłożony seler naciowy, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wrzuć mięsne kuleczki i podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Przelej na talerze, posyp szczypiorkiem.

20/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy