Sernik cytrusowy na zimno
1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 120 g ciasteczek rozkruszamy na pył, łączymy z masłem, by powstała jednolita masa. Wykładamy nią spód tortownicy o średnicy 22 centymetrów, ugniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
2. Z cytryny i pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno.
3. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier, jogurt, serek mascarpone, sok z cytryny i pomarańczy, miksujemy. Pod koniec dodajemy żelatynę i partiami bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
4. Grejpfruta obieramy ze skórki, usuwając także białą skórkę. Kroimy w cienkie plastry. Pozostałe ciasteczka kruszymy. Sernik wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na talerz. Na wierzch układamy plastry grejpfruta - tylko na środku ciasta lub na całej jego powierzchni. Całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami migdałowymi.
Zobacz także: