Sernik kokosowy
Alternatywna wersja ulubionego ciasta Polaków.
Składniki
- 250 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kokosowej
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 80 g cukru pudru
- 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie)
- 5 czubatych łyżeczek żelatyny
- 500 g truskawek
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
Na spód
- 150 g ciastek kokosowych lub maślanych
- 30 g wiórków kokosowych
- 60 g roztopionego masła
Wiórki kokosowe (30 g) wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię teflonową. Praż mieszając, aż się lekko zezłocą. Ciasteczka rozdrobnij blenderem, dodaj wiórki oraz masło, wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wylep masą ciasteczkową. Włóż do lodówki.
Truskawki umyj, usuń szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski wsyp przesiany cukier puder, dodaj twaróg oraz mascarpone. Utrzyj mikserem. Następnie dodaj śmietankę kokosową, lekko ubitą śmietankę kremówkę oraz likier, zmiksuj. Wlej przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksuj, by nie było grudek. Na koniec dodaj truskawki, wymieszaj.
Masę serową przelej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.