Sernik z brzoskwiniami
Udekorujmy listkami mięty lub melisy.
1. Masło ucieramy ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, ucieramy. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, przekładamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut w 180ºC.
2. Żelatynę namaczamy w wodzie. Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Zostawiamy dwie połówki do dekoracji, a z reszty przygotowujemy purée.
3. Serek śmietankowy, jogurt i 50 g cukru miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kremu razem z brzoskwiniami, mieszamy. Ubijamy 200 g śmietanki i łączymy z masą serowo-jogurtową.
4. Ostudzone w tortownicy ciasto smarujemy konfiturą, wykładamy krem, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ubijamy pozostałą śmietankę, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Układamy na nim również brzoskwinie.