Reklama

Sernik z brzoskwiniami

Udekorujmy listkami mięty lub melisy.

Składniki

  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 125 g mąki
  • 2 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g konfitury wiśniowej
  • po 400 g serka śmietankowego i jogurtu
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • brzoskwinie w puszce

1. Masło ucieramy ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, ucieramy. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, przekładamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut w 180ºC.

2. Żelatynę namaczamy w wodzie. Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Zostawiamy dwie połówki do dekoracji, a z reszty przygotowujemy purée.

3. Serek śmietankowy, jogurt i 50 g cukru miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kremu razem z brzoskwiniami, mieszamy. Ubijamy 200 g śmietanki i łączymy z masą serowo-jogurtową.

Reklama

4. Ostudzone w tortownicy ciasto smarujemy konfiturą, wykładamy krem, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ubijamy pozostałą śmietankę, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Układamy na nim również brzoskwinie.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy