Sernik z brzoskwiniami
Sernik możesz ozdobić świeżymi owocami, ale i domowymi bezami. Dwa białka ubij na sztywno z 12 dag cukru, wyciskaj bezy rękawem cukierniczym. Piecz ok. 45 min w temp. 140°C.
1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po żółtku oraz łyżce cukru i mąki przesianej z proszkiem, aż do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170ºC na 35-40 min. Wystudzić, przekroić wzdłuż.
2. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w niewielką kostkę, zalewę zachować. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody, wystudzić.
3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, sokiem cytrynowym i 4 łyżkami zalewy brzoskwiniowej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na krem. Masę serową zmiksować z żelatyną, połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami.
4. Biszkopt przełożyć kremem, lekko docisnąć, odstawić do lodówki do stężenia.