Sernik z karmelem
Sernik na zimno z karmelową nutą.
Składniki
- 125 g masła
- 250 g ciastek orzechowych
- 3 płaty żelatyny
- 650 g kremowego twarożku
- 50 g + łyżka cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 220ml + 3 łyżki mleka
- pół opakowania budyniu o smaku karmelowym
- 6 cukierków toffi
- olej o formy
Przygotowanie:
Masło roztopić, dodać pokruszone ciastka i umieścić mieszankę w posmarowanej olejem okrągłej formie. Docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić w chłodne miejsce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, cukier, sok z cytryny i aromat waniliowy wymieszać na gładką masę.
220 ml mleka zagotować i zrobić budyń.
Żelatynę odcisnąć, roztopić, dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą masą. 1/3 masy nałożyć na ciasto. Nałożyć kleksy budyniu, 1/3 masy, pozostały budyń i resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem, polać roztopionymi w gorącej kąpieli wodnej toffikami.
Zobacz także: