Sernik z karmelem

Sernik na zimno z karmelową nutą.

Sernik z karmelem
Sernik z karmelem123RF/PICSEL

Składniki

  • 125 g masła
  • 250 g ciastek orzechowych
  • 3 płaty żelatyny
  • 650 g kremowego twarożku
  • 50 g + łyżka cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 220ml + 3 łyżki mleka
  • pół opakowania budyniu o smaku karmelowym
  • 6 cukierków toffi
  • olej o formy

Przygotowanie:

Masło roztopić, dodać pokruszone ciastka i umieścić mieszankę w posmarowanej olejem okrągłej formie. Docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić w chłodne miejsce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, cukier, sok z cytryny i aromat waniliowy wymieszać na gładką masę.

220 ml mleka zagotować i zrobić budyń.

Żelatynę odcisnąć, roztopić, dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą masą. 1/3 masy nałożyć na ciasto. Nałożyć kleksy budyniu, 1/3 masy, pozostały budyń i resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem, polać roztopionymi w gorącej kąpieli wodnej toffikami.

Zobacz także:

Madera: Wyspa wielu kolorówInteria.tv
Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas