Sformatino z cukinią
Zapiekanka warzywna, którą można piec zarówno na dużej blasze, jak i małych foremkach.
Rozpuszczamy masło na beszamel. Do masła dodajemy mąkę, łączymy je.
Do garnka wlewamy zimne mleko, dosypujemy dwie łyżeczki gałki muszkatołowej i solimy. Dodajemy masło z mąką (chłodne, aby się nie zważyło). Mieszamy do uzyskania gładkiej struktury.
Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cukinię pokrojoną w drobną kostkę, na złoto. W połowie smażenia solimy do smaku. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Szatkujemy garść bazylii, dodajemy i od razu mieszamy, żeby nie czerniała.
Smarujemy blachę masłem lub oliwą. Posypujemy ją bułką tartą - najlepiej zmieszaną z suszonymi ziołami.
Dodajemy cukinię do beszamelu i w razie potrzeby dodajemy soli. Pieprzymy. Szybko, by się nie ścięły, dodajemy 10 jajek.
Wylewamy wszystko na blachę. Górę posypujemy bułką tartą. Zapiekamy w 150 st. C 30 -40 minut.
Wedle uznania można zamienić cukinię na szparagi lub szpinak.
Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.
Zobacz także: