Reklama

Sformatino z cukinią

Zapiekanka warzywna, którą można piec zarówno na dużej blasze, jak i małych foremkach.

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 10

Składniki

  • 10 małych cukinii;
  • 10 jajek;
  • 200 g masła;
  • 200 g mąki - najlepiej klasy 00;
  • 1 l mleka;
  • bazylia;
  • oliwa;
  • 2 ząbki czosnku;
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, peperoncino

Sformatino z cukinią - sposób przygotowania

Rozpuszczamy masło na beszamel. Do masła dodajemy mąkę, łączymy je.

Do garnka wlewamy zimne mleko, dosypujemy dwie łyżeczki gałki muszkatołowej i solimy. Dodajemy masło z mąką (chłodne, aby się nie zważyło). Mieszamy do uzyskania gładkiej struktury.

Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cukinię pokrojoną w drobną kostkę, na złoto. W połowie smażenia solimy do smaku. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Szatkujemy garść bazylii, dodajemy i od razu mieszamy, żeby nie czerniała.

Smarujemy blachę masłem lub oliwą. Posypujemy ją bułką tartą - najlepiej zmieszaną z suszonymi ziołami.

Reklama

Dodajemy cukinię do beszamelu i w razie potrzeby dodajemy soli. Pieprzymy. Szybko, by się nie ścięły, dodajemy 10 jajek.

Wylewamy wszystko na blachę. Górę posypujemy bułką tartą. Zapiekamy w 150 st. C 30 -40 minut.

Wedle uznania można zamienić cukinię na szparagi lub szpinak.

Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.

Zobacz także:


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy