Składniki, które wyniosą twój barszcz na zupełnie nowy poziom

article cover
-123RF/PICSEL

Składniki, które wyniosą twój barszcz na zupełnie nowy poziom

Zakwas z buraków To podstawa tradycyjnego barszczu. Wbrew pozorom bardzo łatwo go przygotować i nie wymaga to znajomości nadzwyczajnych sekretów. Pokrojone buraczki i kilka zgniecionych ząbków czosnku zalewamy osoloną wodą i odstawiamy na 3-7 dni. A co jeśli zapomnimy nastawić kiszonki z odpowiednim wyprzedzeniem? Nic straconego! Wypróbuj dodatki, które wyniosą smak domowego barszczu na zupełnie nowy poziom.
Zakwas z buraków To podstawa tradycyjnego barszczu. Wbrew pozorom bardzo łatwo go przygotować i nie wymaga to znajomości nadzwyczajnych sekretów. Pokrojone buraczki i kilka zgniecionych ząbków czosnku zalewamy osoloną wodą i odstawiamy na 3-7 dni. A co jeśli zapomnimy nastawić kiszonki z odpowiednim wyprzedzeniem? Nic straconego! Wypróbuj dodatki, które wyniosą smak domowego barszczu na zupełnie nowy poziom.
Przyprawy Aby aromat barszczu mógł się w pełni rozwinąć niezbędne są przyprawy. Niezawodny zestaw to: liść laurowy, ziele angielskie, pierz czarny, owoc jałowca, czosnek i sól.
Przyprawy Aby aromat barszczu mógł się w pełni rozwinąć niezbędne są przyprawy. Niezawodny zestaw to: liść laurowy, ziele angielskie, pierz czarny, owoc jałowca, czosnek i sól. 123RF/PICSEL
 Plasterek chili Plasterek chili dodany do gotowania nada zupie pikanterii i zawadiackiego charakteru. Zawarta w chili kapsaicyna podniesie zdrowotne właściwości potrawy. Najważniejsze? Z tym dodatkiem nie można przesadzić!
Plasterek chili Plasterek chili dodany do gotowania nada zupie pikanterii i zawadiackiego charakteru. Zawarta w chili kapsaicyna podniesie zdrowotne właściwości potrawy. Najważniejsze? Z tym dodatkiem nie można przesadzić! 123RF/PICSEL
Suszone grzyby Podobna zasada dotyczy suszonych grzybów. Stare powiedzenie „dwa grzyby w barszcz” sugeruje, że niewielkiej ilości grzybów w ogóle nie poczujemy w barszczu. Jednak jeżeli chcemy jedynie pogłębić smak (a nie uzyskać zupę grzybowo-buraczaną), dwa grzyby w zupełności wystarczą.
Suszone grzyby Podobna zasada dotyczy suszonych grzybów. Stare powiedzenie „dwa grzyby w barszcz” sugeruje, że niewielkiej ilości grzybów w ogóle nie poczujemy w barszczu. Jednak jeżeli chcemy jedynie pogłębić smak (a nie uzyskać zupę grzybowo-buraczaną), dwa grzyby w zupełności wystarczą.
Suszone śliwki Mogą pogłębić smak wigilijnego barszczu i nadać mu świątecznego charakteru, jest jednak jeden warunek. Śliwek nie może być zbyt dużo, by ich smak nie zdominował zupy. Wystarczą dwie lub trzy sztuki.
Suszone śliwki Mogą pogłębić smak wigilijnego barszczu i nadać mu świątecznego charakteru, jest jednak jeden warunek. Śliwek nie może być zbyt dużo, by ich smak nie zdominował zupy. Wystarczą dwie lub trzy sztuki. 123RF/PICSEL
Sok z czarnej porzeczki Doskonale sprawdzi się, jeśli zapomnieliśmy nastawić zakwasu. Dodajemy ok. 100 ml na litr barszczu. Udoskonali on nie tylko smak, ale i kolor zupy.
Sok z czarnej porzeczki Doskonale sprawdzi się, jeśli zapomnieliśmy nastawić zakwasu. Dodajemy ok. 100 ml na litr barszczu. Udoskonali on nie tylko smak, ale i kolor zupy. 123RF/PICSEL
Ocet sherry Jerez Z pewnością znasz sposoby z zakwaszanie barszczu sokiem z cytryny, octem lub octem jabłkowym. Jednak jeśli zależy ci na głębokim i interesującym smaku wypróbuj ocet winny z sherry Jerez. To ocet winny, który leżakował w beczkach dębowych, dojrzewając i delikatnie przechodząc ich aromatem. Możesz użyć go w podobnych ilościach jak innych zakwaszaczy, około 2 łyżki na 2 kg buraków. Ale warto zachować ostrożność i zacząć od mniejszej ilości, a następnie doprawiać, kosztując i kontrolując smak.
Ocet sherry Jerez Z pewnością znasz sposoby z zakwaszanie barszczu sokiem z cytryny, octem lub octem jabłkowym. Jednak jeśli zależy ci na głębokim i interesującym smaku wypróbuj ocet winny z sherry Jerez. To ocet winny, który leżakował w beczkach dębowych, dojrzewając i delikatnie przechodząc ich aromatem. Możesz użyć go w podobnych ilościach jak innych zakwaszaczy, około 2 łyżki na 2 kg buraków. Ale warto zachować ostrożność i zacząć od mniejszej ilości, a następnie doprawiać, kosztując i kontrolując smak.
Oczywiście najważniejsze są buraki. Wybieraj jędrne i soczyste buraki o zdrowej, gładkiej i lśniącej skórce z odcieniami purpury. Przywiędłe buraki o nieregularnych kształtach i brązowawej barwie nie będą smaczne.
Oczywiście najważniejsze są buraki. Wybieraj jędrne i soczyste buraki o zdrowej, gładkiej i lśniącej skórce z odcieniami purpury. Przywiędłe buraki o nieregularnych kształtach i brązowawej barwie nie będą smaczne.-123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?