Składniki, które wyniosą twój barszcz na zupełnie nowy poziom

To jedna z najważniejszych wigilijnych zup. Sekrety jej przygotowywania przekazywane są z pokolenia na pokolenie i zazdrośnie strzeżone. Chcesz je poznać? Oto one!

-123RF/PICSEL

Składniki, które wyniosą twój barszcz na zupełnie nowy poziom

Zakwas z buraków  

To podstawa tradycyjnego barszczu. Wbrew pozorom bardzo łatwo go przygotować i nie wymaga to znajomości nadzwyczajnych sekretów. Pokrojone buraczki i kilka zgniecionych ząbków czosnku zalewamy osoloną wodą i odstawiamy na 3-7 dni.  A co jeśli zapomnimy nastawić kiszonki z odpowiednim wyprzedzeniem? Nic straconego! Wypróbuj dodatki, które wyniosą smak domowego barszczu na zupełnie nowy poziom.
Przyprawy Aby aromat barszczu mógł się w pełni rozwinąć niezbędne są przyprawy. Niezawodny zestaw to: liść laurowy, ziele angielskie, pierz czarny, owoc jałowca, czosnek i sól.
 Plasterek chili

Plasterek chili dodany do gotowania nada zupie pikanterii i zawadiackiego charakteru. Zawarta w chili kapsaicyna podniesie zdrowotne właściwości potrawy. Najważniejsze? Z tym dodatkiem nie można przesadzić!
Suszone grzyby 

Podobna zasada dotyczy suszonych grzybów. Stare powiedzenie „dwa grzyby w barszcz” sugeruje, że niewielkiej ilości grzybów w ogóle nie poczujemy  w barszczu. Jednak jeżeli chcemy jedynie pogłębić smak (a nie uzyskać zupę grzybowo-buraczaną), dwa grzyby w zupełności wystarczą.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?