Składniki na 12 porcji: Ciasto: 1 i 1/4 szkl. oleju, 4 jajka, 2 szkl. drobno startej marchewki, 2 szkl. mąki, 2 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, po 10 dag orzechów włoskich i rodzynek, sól. Polewa: czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo mąkę i olej, a na samym końcu - startą marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Gdy uzyskasz puszystą masę, wyłożyć ciasto na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55 min w temp. 200 stopni.
Przygotować polewę: połączyć wszystkie składniki i podgrzewać na bardzo małym ogniu aż do chwili, gdy cały cukier ulegnie rozpuszczeniu. Po wystygnięciu polukrować nią ciasto - również musi być wystudzone.
Składniki na 10 porcji: 1 dynia (ok 1 kg), 25 dag mąki l 1/3 szklanki cukru, 7 dag cukru pudru, 13 dag zimnego masła, pół łyżeczki imbiru, 4 jajka, 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego, szczypta soli, łyżeczka cynamonu, szczypta mielonych goździków.
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i szybko zagnieść z jednym jajkiem oraz szczyptą soli. Następnie otrzymane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.
Dynię opłukać starannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i piec ją tak długo, aż stanie się całkowicie miękka. Po wyjęciu usunąć z niej skórę i pestki, a pozostały miąższ zmiksować.
Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować je i wyłożyć nim dno średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Zostawić trochę ciasta do dekoracji.
Piure z dyni zmiksować z 3 jajkami, cynamonem, goździkami i imbirem na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i ubijać jeszcze przez chwilę. Farsz wylać na przygotowane ciasto i udekorować pozostawionym ciastem. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.