Reklama

Smaki dzieciństwa

Gdy cytrusy były rzadkością, królował swojski rabarbar. Pojawiał się już w maju i zapowiadał nadejście lata.

Odwrócony biszkopt


Składniki na 10 porcji: 5-6 dużych łodyg rabarbaru, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, tłuszcz, bułka tarta lub kasza manna do przygotowania formy, 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Staraj się wybierać łodygi w kolorze różowym lub czerwonym (są dużo słodsze).  Do wysokiego naczynia wbij całe jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na jednolitą masę. Następnie wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj, aby nie było grudek. Na koniec wlej olej i ponownie wymieszaj.

Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub kaszą manną. Na dnie formy ułóż pokrojony rabarbar i wylej ciasto. Piecz ok. 40 minut (lub dłużej do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180° C. Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto zupełnie przestygnie, obróć je do góry nogami tak, by rabarbar był na wierzchu. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Szarlotka z rabarbarem

Składniki na 10 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 20 dag zimnego masła, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka zimnej wody. Na mus: 70 dag rabarbaru, 40 dag kwaśnych jabłek, 2/3 szklanki brązowego cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu, łyżka bułki tartej, 4 białka, 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie: Z mąki, pokrojonego zimnego masła, żółtek, zimnej wody i cukru pudru szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 nierówne części (2/3 i 1/3), owiń osobno folią i schładzaj w lodówce 30 min.

Rabarbar i jabłka umyj, następnie obierz. Rabarbar pokrój na grube plastry i wrzuć do garnka z grubym dnem. Zasyp brązowym cukrem, oprósz cynamonem i gotuj bez przykrycia 20 min, aby odparowała woda. Następnie dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i wystudź.

Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój je w kostkę. Wrzuć do drugiego garnka i praż na małym ogniu, aż powstanie mus. Gdy przestygnie, połącz go z rabarbarem. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder.

Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłóż pergaminem. Dno i boki formy wyłóż 2/3 schłodzonego ciasta. Spód oprósz bułką tartą i wylej mus rabarbarowo- jabłkowy, a następne ubitą z białek pianę. Górę udekoruj pozostałym schłodzonym ciastem, tworząc ozdobną kratkę. Ciasto piecz godzinę w rozgrzanym do 190° C piekarniku. Ciasto przestudź w uchylonym piekarniku.

Szybkie ciasto rabarbarowe

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego, 75 dag rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy

Przygotowanie: Rabarbar umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz. Obierz go delikatnie, aby nie poprzecinać łodyg. Ostrym nożem odetnij końcówki.  Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Nie przerywając ucierania, dodaj do piany żółtka, olej oraz aromat waniliowy. Następnie wsypuj powoli przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszaj, aby nie było grudek.

Blachę do ciasta posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż dno formy papierem do pieczenia. Wylej ciasto, a na wierzchu ułóż równo łodygi rabarbaru. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej słodkie, wierzch posyp jeszcze cukrem kryształem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C, wstaw blachę z ciastem i piecz ok. 60 min. Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem lub polukruj (o ile nie posypałaś wcześniej ciasta cukrem kryształem). Placek rabarbarowy smakuje również znakomicie z bitą śmietaną i lodami, np. śmietankowymi, waniliowymi lub truskawkowymi.

Z rabarbarem i kruszonką

Składniki na 12 porcji:  Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 19 dag masła, 3 żółtka, łyżka gęstej kwaśnej śmietany, 1 kg rabarbaru, 6 łyżek cukru, 1/2 szklanki dżemu truskawkowego, bułka tarta, bita śmietana. Na kruszonkę: 19 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 12 dag roztopionego masła, cukier wanilinowy

Przygotowanie: Mąkę na ciasto przesiej, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone na kawałki masło. Wszystko posiekaj ostrym szerokim nożem. Po dodaniu żółtek i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 min.

Schłodzonym ciastem wylep dno (lub zetrzyj na tarce wprost do formy do pieczenia). Możesz ją wcześniej wysmarować tłuszczem. Spód piecz 20 min w temp. 180° C. Odstaw do ostygnięcia.

Rabarbar umyj, obierz, pokrój na kawałki o długości 1 cm i wrzuć na dużą rozgrzaną patelnię. Posyp cukrem i praż na dużym ogniu, mieszając aż rabarbar puści sok (2-3 min). Następnie osącz go na sicie z nadmiaru soku.

Zrób kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym, zalej gorącym masłem i dobrze wymieszaj. Przestudzone ciasto posmaruj dżemem, na nim ułóż rabarbar, posyp łyżką tartej bułki i na końcu posyp kruszonką. Piecz ok. 40 min w temp. 180° C. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: rabarbar | ciasto | biszkopt
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy