Smażony camembert

Przekąska na ciepło, a może pyszna kolacja? Smażony camembert z żurawiną jest szybki w przygotowaniu, a jaki smaczny!

Żurawina to niezwykle zdrowy owoc, który świetnie sprawdza się w wielu odsłonach i potrafi nadać licznym potrawom niepowtarzalny smak.
Żurawina to niezwykle zdrowy owoc, który świetnie sprawdza się w wielu odsłonach i potrafi nadać licznym potrawom niepowtarzalny smak. 123RF/PICSEL

Składniki

  • kilka małych serków typu camembert (opcjonalnie mozzarella)
  • szklanka oleju
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • bułka tarta
  • konfitura z żurawiną
  • łyżka masła
  • sól i kolorowy pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Olej wlej do wysokiego garnka i mocno rozgrzej. Kawałki sera obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Wrzuć na głęboki tłuszcz i smaż około minuty.

2. Krążki wyjmij i układaj na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.

3. Na patelni rozpuść masło. Dodaj całe gałązki natki pietruszki i krótko podsmaż. Oprósz solą i pieprzem.

4. Usmażony camembert podawaj na ciepło z konfiturą żurawinową. Możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:



Ciasteczka kokosowo-żurawinoweStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?