Śmietanowa pizza z szynką
1. Drożdże rozkruszamy w 250 ml letniej wody z odrobiną cukru. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
2. Obraną cebulę kroimy w półplastry. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
3. Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy na niezbyt gruby prostokąt. Przekładamy na blachę i wierzch smarujemy równomiernie śmietaną. Układamy najpierw żółtą cebulę, a następnie doprawiamy pieprzem, solą i pieczemy 30-35 minut w 200ºC. Gdyby cebula zaczęła się za bardzo przypiekać, całość przykryjmy folią aluminiową i dalej pieczmy.
4. Pizzę wyjmujemy z piekarnika. Dekorujemy plasterkami szynki i rukolą. Dzielimy na porcje i podajemy jeszcze ciepłe z zieloną sałatą z sosem winegret lub pomidorami ze szczypiorkiem.