Reklama

Reklama

Śniadanie na słodko?

Są idealną przekąską do pracy!

Składniki

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • jajko żółtko
  • szczypta soli

Mąkę połącz z suchymi drożdżami, cukrem, jajkiem, żółtkiem, solą oraz roztopionym ciepłym masłem. 

Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do dużej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Wszystkie składniki na kruszonkę połącz i przecieraj palcami, aż powstaną grudki. 

Z wyrośniętego ciasta wykrój sześć kawałków i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem zachowując między nimi duże odstępy. Na środku każdej zrób wgłębienie i wsyp po łyżeczce bułki tartej. 

Reklama

Następnie ułóż po 4 połówki śliwek i obsyp obficie kruszonką. Przykryj i odstaw na 20 minut. 

Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 minut. Czas przygotowania: 40 minut Cena porcji: ok. 1,20 zł Kalorie: porcja 280 kcal

Zobacz także: 


Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: babki | bułki | drożdże | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy