Mąkę połącz z suchymi drożdżami, cukrem, jajkiem, żółtkiem, solą oraz roztopionym ciepłym masłem.
Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do dużej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki na kruszonkę połącz i przecieraj palcami, aż powstaną grudki.
Z wyrośniętego ciasta wykrój sześć kawałków i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem zachowując między nimi duże odstępy. Na środku każdej zrób wgłębienie i wsyp po łyżeczce bułki tartej.
Następnie ułóż po 4 połówki śliwek i obsyp obficie kruszonką. Przykryj i odstaw na 20 minut.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 minut. Czas przygotowania: 40 minut Cena porcji: ok. 1,20 zł Kalorie: porcja 280 kcal
Zobacz także: