Soczysty stek z warzywami
Przyrządzenie naprawdę dobrego steku nie jest wiedzą tajemną, jednak trzeba przestrzegać kilku zasad. Polecamy prosty przepis na wołowy, soczysty stek, który zawsze wychodzi wyśmienicie!
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy, posypujemy solą, opcjonalnie skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy stek: solimy po stronie, która będzie smażona i kładziemy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. W zależności od stopnia wysmażenia (instrukcje pod przepisem)*, przewracamy na drugą stronę, uprzednio oprószoną solą. W trakcie smażenia steka, na patelnię dokładamy masło i smażymy na nim rozgniecione ząbki czosnku oraz gałązki tymianku. Tym powstałym czosnkowo-tymiankowym sosem podlewamy nasz stek.
Mięso zdejmujemy z patelni, do której następnie wlewamy wino i dodajemy musztardę. Całość smażymy do odparowania.
Na talerzu układamy liście sałaty skropione oliwą, następnie układamy warzywa i na nich kładziemy pokrojony stek. Całość polewamy smakowitym sosem.
* Stopnie wysmażenia:
- Blue (stek lekko obsmażony z każdej strony - mięso w środku surowe i ciepłe). Smażymy w temperaturze ok. 38 stopni. Wystarczy podsmażyć stek dwa-trzy razy i w przerwach odstawiając go w ciepłe miejsce, by białko się nie ścinało, a mięso nabierało temperatury.
- Rare (słabo wysmażony) - mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone "krwiste osocze". Temperatura w środku ok. 42/46 st. C. Medium rare - mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwone, a osocze delikatnie brunatnieje. Mięso jest jędrniejsze. Temperatura w środku ok. 48 do 54 stopni. Orientacyjny czas pieczenia ok. 10 minut.
- Medium (średnio wysmażony) - osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne. Temperatura w środku 56-62 stopni. Pieczenie ok. 14-15 minut.
- Medium Well (dobrze wysmażony) - temperatura w środku 64-68 stopni - osocze jest już brunatne i jest go mało. Kolor mięsa przechodzi z jaskrawego w brunatne. Pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny. Orientacyjny czas pieczenia ok. 18 minut.
- Well done (bardzo dobrze wysmażony) - mięso brunatne, bez śladu osocza, temperatura powyżej 75 stopni. Orientacyjny czas pieczenia ok. 20-24 min.