Reklama

Soczysty stek z warzywami

Przyrządzenie naprawdę dobrego steku nie jest wiedzą tajemną, jednak trzeba przestrzegać kilku zasad. Polecamy prosty przepis na wołowy, soczysty stek, który zawsze wychodzi wyśmienicie!

Składniki

  • stek o grubości ok. 3 cm
  • czerwone wino – 1 kieliszek
  • masło – 2 łyżki
  • tymianek – kilka gałązek
  • sól – 1 łyżeczka
  • czerwony pieprz – szczypta
  • musztarda – 1 łyżka
  • czosnek – 4 ząbki
  • ziemniaki – 3 szt.
  • marchewki – 2-3 szt.
  • seler
  • kilka liści sałaty

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy, posypujemy solą, opcjonalnie skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. 

W tym czasie przygotowujemy stek: solimy po stronie, która będzie smażona i kładziemy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. W zależności od stopnia wysmażenia (instrukcje pod przepisem)*, przewracamy na drugą stronę, uprzednio oprószoną solą. W trakcie smażenia steka, na patelnię dokładamy masło i smażymy na nim rozgniecione ząbki czosnku oraz gałązki tymianku. Tym powstałym czosnkowo-tymiankowym sosem podlewamy nasz stek.

Mięso zdejmujemy z patelni, do której następnie wlewamy wino i dodajemy musztardę. Całość smażymy do odparowania.

Na talerzu układamy liście sałaty skropione oliwą, następnie układamy warzywa i na nich kładziemy pokrojony stek. Całość polewamy smakowitym sosem.

* Stopnie wysmażenia: 

- Blue (stek lekko obsmażony z każdej strony - mięso w środku surowe i ciepłe). Smażymy w temperaturze ok. 38 stopni. Wystarczy podsmażyć stek dwa-trzy razy i w przerwach odstawiając go w ciepłe miejsce, by białko się nie ścinało, a mięso nabierało temperatury. 

- Rare (słabo wysmażony) - mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone "krwiste osocze". Temperatura w środku ok. 42/46 st. C. Medium rare - mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwone, a osocze delikatnie brunatnieje. Mięso jest jędrniejsze. Temperatura w środku ok. 48 do 54 stopni. Orientacyjny czas pieczenia ok. 10 minut. 

- Medium (średnio wysmażony) - osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne. Temperatura w środku 56-62 stopni. Pieczenie ok. 14-15 minut. 

- Medium Well (dobrze wysmażony) - temperatura w środku 64-68 stopni - osocze jest już brunatne i jest go mało. Kolor mięsa przechodzi z jaskrawego w brunatne. Pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny. Orientacyjny czas pieczenia ok. 18 minut. 

- Well done (bardzo dobrze wysmażony) - mięso brunatne, bez śladu osocza, temperatura powyżej 75 stopni. Orientacyjny czas pieczenia ok. 20-24 min.

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: stek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy