Sos do dań pomidorowych
Możesz go zawekować.

Składniki
- 3 kg pomidorów
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
- 3 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce tymianku, oregano, bazylii
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory umyj, usuń twarde gniazda. Zmiksuj na gładkie purre. Przełóż do dużego garnka, dodaj sól i cukier i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. 2 Dodaj zioła, czosnek, pieprz i ziele. Gotuj kolejne pół godziny. Na koniec wlej 3 łyżki oliwy. Ponownie zmiksuj. 3 Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i obróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia. Sos dodawaj np. do spaghetti albo lazanii.
Zobacz także: