Spaghetti alla puttanesca
Makaron puttanesca to neapolitańska potrawa na bazie oliwek, kaparów, czosnku i anchois. Jest prosta w przygotowania i wyjątkowo aromatyczna.
Składniki
- 20 dag makaronu spaghetti
- 4 filety anchois
- 40 dag pomidorków cherry
- 1/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 1 czubata łyżka kaparów
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron, ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dodać posiekane filety anchois i smażyć, mieszając przez 2 minuty.
2. Oliwki odcedzić, dodać do usmażonego czosnku z filetami anchois, smażyć 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i, mieszając, podgrzewać 4 minuty. Oliwki można lekko rozgnieść. Dosypać płatki chili oraz oregano i jeszcze przez 2 minuty podsmażać.
3. Pomidorki cherry umyć, włożyć do sosu, podlać łyżką wody z makaronu, doprawić pieprzem (nie solić, anchois są bardzo słone), dusić 10 minut. Włożyć odcedzone spaghetti, trzymać pod uchyloną przykrywką przez 2-3 minuty. Wyłożyć na talerze. Natkę pietruszki opłukać, posiekać, posypać nią potrawę.
Zobacz także: