Śródziemnomorskie puree z kotletem jagnięcym
odpowiednio dobrane dodatki sprawią, że puree ziemniaczane stanie się wykwintnym i interesującym daniem.
3 łyżki oleju słonecznikowego
8 kotletów jagnięcych
2 łyżki octu winnego
Pieprz, sól
1 łyżeczka miodu
1 szalotka
300 g pomidorów
Mięso doprawić solą i smażyć na rozgrzanym oleju 8 minut, obracając. Oprószyć pieprzem.
Ocet doprawić solą, pieprzem i miodem, dodać 2 lyżki oleju, wmieszać drobo pokrojoną szalotkę. Pomidory pokroić w plastry, polać sosem, oprószyć pieprzem.
Kotlety jagnięce podawać z sałatką z pomidorów i śródziemnomorskim puree ziemniaczanym.
Składniki:
1 kg ziemniaków
Sól
3 łyżki oleju słonecznikowego
50 g orzeszków piniowych
50 g suszonych pomidorów
Pęczek bazylii
75 g parmezanu
200 ml mleka
Pieprz
Ziemniaki obrać, poprzekrawać i ugotować w osolonej wodzie. Rozgrzać łyżkę oleju i uprażyć orzeszki piniowe. Listki bazylii zmiksować z 2 łyżkami oleju. Mleko, pokrojone pomidory i orzeszki piniowe zagotować w rondelku. Ziemniaki odcedzić, dodać mleko i zmiksowaną bazylię, ubić. Dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta