Strudel z warzywami
Prosty przepis na sycący i smaczny obiad.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół pęczka zielonej cebulki
- 10 dag żółtego sera w plastrach
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 10 dag salami lub innej ulubionej wędliny
- suszona bazylia
- wędzona słodka papryka
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Cebulkę pokrój drobno razem ze szczypiorem. Dodaj do przecieru pomidorowego, wsyp łyżkę bazylii, łyżeczkę wędzonej papryki, dolej łyżkę oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
2. Rozwiń ciasto francuskie. Posmaruj przecierem z przyprawami i obłóż plasterkami żółtego sera.
3. Na ser połóż cienko pokrojoną wędlinę. Zwiń strudel i skrop lekko oliwą. l Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut w 180°C.
Zobacz także: