Syrop z kwiatami czarnego bzu
Owoce i warzywa są podstawą diety podnoszącej odporność. A teraz trzeba o nią dbać jak nigdy dotąd. Jeśli zależy ci na najwyższej jakości przetworach, zacznij sama je produkować.
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj pod bieżąca zimną wodą, usuń szypułki.
2. Owoce i oczyszczone z robaków kwiaty (bez łodyg) wsyp do dużego garnka z grubym dnem, zasyp cukrem. Odstaw je na 2-3 godziny, by puściły sok.
3. Po tym czasie dolej wodę do owoców oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę. Nie przykrywaj garnka, co jakiś czas delikatnie mieszaj.
4. Gorący syrop przecedź przez gęste sitko do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć i odstaw do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia.
Zobacz także: