Syrop z kwiatami czarnego bzu

Owoce i warzywa są podstawą diety podnoszącej odporność. A teraz trzeba o nią dbać jak nigdy dotąd. Jeśli zależy ci na najwyższej jakości przetworach, zacznij sama je produkować.

Niewykorzystane owoce, czyli słodką marmoladę, przełóż również do słoików lub wykorzystaj na bieżąco do naleśników lub ciasta owocowego
Niewykorzystane owoce, czyli słodką marmoladę, przełóż również do słoików lub wykorzystaj na bieżąco do naleśników lub ciasta owocowego123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 kg truskawek
  • 10 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 500 g cukru Polski Cukier
  • sok z jednej cytryny
  • 0,5 litra wody

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyj pod bieżąca zimną wodą, usuń szypułki.

2. Owoce i oczyszczone z robaków kwiaty (bez łodyg) wsyp do dużego garnka z grubym dnem, zasyp cukrem. Odstaw je na 2-3 godziny, by puściły sok.

3. Po tym czasie dolej wodę do owoców oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę. Nie przykrywaj garnka, co jakiś czas delikatnie mieszaj.

4. Gorący syrop przecedź przez gęste sitko do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć i  odstaw do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia.

Zobacz także:

Naleśniki z czereśniami w syropie winnymStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?