Szakszuka
1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kostkę.
2. Cebule i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w krążki.
3. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasiennie, pokroić w kostkę.
4. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zrumienić.
5. Dodać pomidory, smażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać paprykę, dusić 3 minuty pod przykryciem, doprawić na ostro.
6. Jajka umyć. Pojedynczo rozbijać, delikatnie wlewać do sosu pomidorowego, tak aby żółtka pozostały w całości, posolić, popieprzyć.
7. Przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i trzymać na ogniu tak długo, aż białka się zetną. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki, od razu podawać.
Nasza rada: Zaskocz gości i podaj tę kanapkę w eleganckiej wersji mini. Schab zastąp polędwiczką, chleb - bagietką, a jajka weź przepiórcze!
Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sody?