Sznycel po wiedeńsku z sałatką z ogórków

Składniki
- 250 g śmietany
- 100 g bułki tartej
- 30 g sklarowanego masła
- pieprzu
- 1/8 l bulionu warzywnego
- sól
- 8 kotletów schabowych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbek czosnku
- 2 jajka
- natka pietruszki
- 40 g mąki
- 20 g masła
- 1 ogórek zielony
- plastry cytryny do dekoracji
- 4 łyżki octu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 1 kg ziemniaków
3-4 osób
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i zagotować w bulionie, dodać ocet. Przygotowaną zalewą zalać ziemniaki, odstawić, aby przeszły.
Ogórki cienko pokroić, czosnek pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać.
Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na sklarowanym maśle.
Ogórki, pokrojony szczypiorek i śmietanę dodać do sałatki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Zobacz także: