Reklama

Reklama

​Sznycel po wiedeńsku z sałatką z ogórków

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 250 g śmietany
  • 100 g bułki tartej
  • 30 g sklarowanego masła
  • pieprzu
  • 1/8 l bulionu warzywnego
  • sól
  • 8 kotletów schabowych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 40 g mąki
  • 20 g masła
  • 1 ogórek zielony
  • plastry cytryny do dekoracji
  • 4 łyżki octu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i zagotować w bulionie, dodać ocet. Przygotowaną zalewą zalać ziemniaki, odstawić, aby przeszły.

Ogórki cienko pokroić, czosnek pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać.

Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na sklarowanym maśle.

Ogórki, pokrojony szczypiorek i śmietanę dodać do sałatki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

Zobacz także:

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy