Sztuczki, które sprawią, że dynia będzie jeszcze smaczniejsza

Sezon na dynię w pełni, ale jak ją upiec, by była jeszcze smaczniejsza? Oto najlepsze sztuczki, które możesz zastosować piekąc dynię w piekarniku.

frankaromanow123RF/PICSEL

Sztuczki, które sprawią, że dynia będzie jeszcze smaczniejsza

4. Z tłuszczem czy bez?

Aby uzyskać pięknie upieczoną dynię: soczystą i o doskonałym smaku, najlepiej lekko posmarować ją olejem rzepakowym lub z pestek winogron (rafinowanym) za pomocą pędzelka.
5. W dobrym towarzystwie

Aby nadać dyni jeszcze bardziej interesujący smak, można piec ją w towarzystwie innych owoców lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jabłka, czosnek, cząstki pomarańczy.
1. Ze skórką czy bez?

Jeśli chcesz, aby dynia upiekła się szybko albo masz zamiar wykorzystać ją jako składnik jakiejś potrawy, obierz dynię ze skórki i pokrój na małe kawałki.
Jeśli zależy ci na głębokim nasyconym smaku, piecz kawałki dyni ze skórką. Najlepiej pokroić ją wtedy na wąskie paski.
2. Soczysta, ale zrumieniona

Często zdarza się, że dynia wysycha w piekarniku, ale i tak nie jest upieczona do miękkości. Aby temu zapobiec, kawałki dyni można piec w folii aluminiowej  lub w rękawie piekarniczym. 5 minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię i zrumienić warzywa pod opiekaczem.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?