Sztuczki, które sprawią, że dynia będzie jeszcze smaczniejsza

article cover
frankaromanow123RF/PICSEL

Sztuczki, które sprawią, że dynia będzie jeszcze smaczniejsza

4. Z tłuszczem czy bez? Aby uzyskać pięknie upieczoną dynię: soczystą i o doskonałym smaku, najlepiej lekko posmarować ją olejem rzepakowym lub z pestek winogron (rafinowanym) za pomocą pędzelka.
4. Z tłuszczem czy bez? Aby uzyskać pięknie upieczoną dynię: soczystą i o doskonałym smaku, najlepiej lekko posmarować ją olejem rzepakowym lub z pestek winogron (rafinowanym) za pomocą pędzelka. 123RF/PICSEL
5. W dobrym towarzystwie Aby nadać dyni jeszcze bardziej interesujący smak, można piec ją w towarzystwie innych owoców lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jabłka, czosnek, cząstki pomarańczy.
5. W dobrym towarzystwie Aby nadać dyni jeszcze bardziej interesujący smak, można piec ją w towarzystwie innych owoców lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jabłka, czosnek, cząstki pomarańczy. 123RF/PICSEL
1. Ze skórką czy bez? Jeśli chcesz, aby dynia upiekła się szybko albo masz zamiar wykorzystać ją jako składnik jakiejś potrawy, obierz dynię ze skórki i pokrój na małe kawałki. Jeśli zależy ci na głębokim nasyconym smaku, piecz kawałki dyni ze skórką. Najlepiej pokroić ją wtedy na wąskie paski.
1. Ze skórką czy bez? Jeśli chcesz, aby dynia upiekła się szybko albo masz zamiar wykorzystać ją jako składnik jakiejś potrawy, obierz dynię ze skórki i pokrój na małe kawałki. Jeśli zależy ci na głębokim nasyconym smaku, piecz kawałki dyni ze skórką. Najlepiej pokroić ją wtedy na wąskie paski. frankaromanow123RF/PICSEL
2. Soczysta, ale zrumieniona Często zdarza się, że dynia wysycha w piekarniku, ale i tak nie jest upieczona do miękkości. Aby temu zapobiec, kawałki dyni można piec w folii aluminiowej lub w rękawie piekarniczym. 5 minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię i zrumienić warzywa pod opiekaczem.
2. Soczysta, ale zrumieniona Często zdarza się, że dynia wysycha w piekarniku, ale i tak nie jest upieczona do miękkości. Aby temu zapobiec, kawałki dyni można piec w folii aluminiowej lub w rękawie piekarniczym. 5 minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię i zrumienić warzywa pod opiekaczem. 123RF/PICSEL
3. Jakie przyprawy? Aby dynia nie straciła soczystości, posól ją dopiero po upieczeniu. Jeśli chcesz, by miała chrupką skarmelizowaną skórkę, posyp ją odrobiną cukru. Aby dodatkowo podkręcić smak, możesz zmieszać go z przyprawami np. gałką muszkatołową, cynamonem, mielonym imbirem, kolendrą.
3. Jakie przyprawy? Aby dynia nie straciła soczystości, posól ją dopiero po upieczeniu. Jeśli chcesz, by miała chrupką skarmelizowaną skórkę, posyp ją odrobiną cukru. Aby dodatkowo podkręcić smak, możesz zmieszać go z przyprawami np. gałką muszkatołową, cynamonem, mielonym imbirem, kolendrą. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?