Szwajcarska zupa serowa
Gęsta, aromatyczna zupa serowa ze smażonym boczkiem.

Składniki
- 100 g sera gruyère
- 100 g sera ementaler
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek Kirschwasser
- 2 kromki czerstwego chleba wiejskiego
- 1 l wywaru jarzynowego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
do podania
- boczek smażony
- pęczek szczypiorku
Przepis pochodzi z 323. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na łyżce mocno rozgrzanego masła. Dodać resztę masła i dorzucić pieczywo pokrojone w kostkę. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę.
Wlać kieliszek destylatu z wiśni, odparować. Zalać ciepłym wywarem jarzynowym i zagotować. Dodać ser starty na tarce jarzynowej. Wymieszać. Gdy się rozpuści, zmiksować i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać z boczkiem i drobno posiekanym szczypiorkiem.