Tajska zupa Tom Yum Kung - Styl w INTERIA.PL
Reklama

Tajska zupa Tom Yum Kung

Powiew azjatyckich smaków w twojej kuchni? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj przepis na aromatyczną zupę Tom Yum Kung.

Składniki

  • 2 szklanki bulionu (rybnego lub drobiowego)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2–3 łyżki pasty tom yum
  • 3–4 świeże papryki chilli
  • ok. 15 dużych krewetek (surowe lub mrożone)
  • 1/2 cebuli
  • 1 szalotka
  • 1 mały pomidor
  • 4 liście limonki kaffir (suszone)
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 kawałek świeżego imbiru + 1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowanego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie: grzyby słomkowe (do kupienia w sklepach orientalnych)

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć liście limonki, pokrojony imbir oraz rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej. Po chwili wlej mleczko kokosowe. 

2. Gdy całość ponownie się zagotuje, dodaj pokrojone cebulę, pomidora oraz grzyby. Po chwili - papryczki chilli i pastę tom yum. Następnie: sos rybny, sok z limonki oraz brązowy cukier. Gotuj 2 minuty i na koniec wrzuć krewetki. Przed podaniem wyjmij trawę cytrynową, liście kaffir i kawałki imbiru. Dodaj posiekaną szalotkę i świeżą kolendrę.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!


Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Przejdź na