Tajska zupa Tom Yum Kung

Wypróbuj przepisy z podróży we własnej kuchni
Wypróbuj przepisy z podróży we własnej kuchni123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki bulionu (rybnego lub drobiowego)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2–3 łyżki pasty tom yum
  • 3–4 świeże papryki chilli
  • ok. 15 dużych krewetek (surowe lub mrożone)
  • 1/2 cebuli
  • 1 szalotka
  • 1 mały pomidor
  • 4 liście limonki kaffir (suszone)
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 kawałek świeżego imbiru + 1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowanego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie: grzyby słomkowe (do kupienia w sklepach orientalnych)
Zupa dyniowa z salsą z oliwekStyl.pl
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?