Reklama

Tarta ze szpinakiem

Składniki

  • 250 g mąki
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 opakowania sera typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 18 procent tłuszczu
  • 100 g masła
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj pokrojone zimne masło, dwa żółtka, łyżkę śmietany i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na 30 minut do lodówki.

Wyłóż ciastem dno i boki formy na tartę. Nakłuj je widelcem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto przez 20 minut.

Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż do odparowania nadmiaru wody.

Przestudzony szpinak wymieszaj z serem i jajkami. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na ciasto wyłóż farsz. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy