Tarta ze szpinakiem
Składniki
- 250 g mąki
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 opakowania sera typu feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 18 procent tłuszczu
- 100 g masła
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj pokrojone zimne masło, dwa żółtka, łyżkę śmietany i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na 30 minut do lodówki.
Wyłóż ciastem dno i boki formy na tartę. Nakłuj je widelcem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto przez 20 minut.
Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż do odparowania nadmiaru wody.
Przestudzony szpinak wymieszaj z serem i jajkami. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na ciasto wyłóż farsz. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut.
Zobacz także: