Reklama

Tego o płatkach nie wiedziałaś

Płatki zwykłe owsiane produkuje się z całego obłuszczonego ziarna, a górskie - z krojonego lub łamanego. Płatki błyskawiczne są najcieńsze i najdrobniejsze.

Ciastka robię z każdego rodzaju płatków. Czasem je miksuję w malakserze na pył i są jak mąka.

Receptura

Płatki owsiane, mąka, jaja, masło, cukier lub miód, proszek do pieczenia to podstawowe składniki ciasteczek owsianych. Wystarczy je ze sobą wymieszać lub wyrobić ręką, uformować, a następnie upiec.

Dodatki

Do ciastek owsianych dodaję bakalie, np. żurawinę, rodzynki, miechunkę, daktyle, a także orzechy, pestki słonecznika lub dyni. Nadają one ciastkom smak i aromat.

Dekorowanie

Reklama

Ciastka owsiane dekoruję lukrem lub polewami z białej albo ciemnej czekolady. Często podaję je jednak bez niczego, bo same w sobie wyglądają bardzo dekoracyjnie.

Do tortów

Płatki owsiane mogą zastąpić płatki migdałowe lub orzechy w roli dekoracji boków tortu. Podprażam je tylko na patelni z cukrem, bez tłuszczu.

Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy