To o rybach musisz wiedzieć
Jak rozpoznać czy ryba jest świeża i jak ją przygotować do spożycia? Oto kilka cennych rad.
Test świeżości
Kupując rybę, sprawdzam, czy jest świeża: powinna mieć przejrzyste oczy, czerwone skrzela, twarde łuski, świeży zapach i błyszczącą skórę. Kawałki i filety z ryby też muszą być błyszczące i gładkie.
Skrobanie
Rybę, z której trudno pozbyć się łusek, np. lina czy okonia, zanurzam na 5 sekund we wrzątku. Albo wkładam na krótko do letniej wody z odrobiną octu i potem skrobię tępą stroną noża.
Duszenie
Rybę często duszę bez dodatku tłuszczu. Układam ją na warstwie warzyw - cebuli, marchewki, pietruszki, i podlewam niewielką ilością wody.
Gotowanie
Do gotującej się ryby dodaję kawałek świeżego i obranego ze skórki imbiru. Dzięki temu ma ładniejszy zapach i jest lżej strawna.
Smażenie
Rybę ze skórą nacinam w kilku miejscach. Zapobiega to marszczeniu się skóry, a ryba smaży się równomiernie. Żeby filety nie rozpadały się w chwili odwracania, do tłuszczu dodaję trochę soku z cytryny.
Rady udzieliła Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna