Reklama

Torcik serowy z wiśniami

Zgoda, nie jest to klasyczny tort. Jednak ma wszystkie niezbędne cechy, by występować w tej roli. A przygotowuje się go tak prosto, że można to robić nie tylko od święta.

Składniki na 8 porcji: olej do posmarowania spodu tortownicy, 100 g ciasteczek czekoladowych, 30 g masła, 125 g wiśni, 2 łyżeczki żelatyny, 175 g mielonego tłustego twarogu, 100 g mielonego chudego twarogu, 2 łyżki likieru migdałowego, np. amaretto, 200 g śmietany kremówki, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki dżemu wiśniowego, tortownica o średnicy 18 lub 20 cm.

Spód tortu: dno tortownicy (o średnicy 18-20 cm) posmaruj olejem. Ciasteczka włóż do torebki foliowej i rozgnieć wałkiem do ciasta na średniej wielkości kawałki. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, następnie wymieszaj z okruszkami. Masą ciasteczkową wylep spód tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Reklama

Wiśnie umyj, wydryluj. Żelatynę na-mocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Obydwa rodzaje twarogu ucieraj mikserem 2 minuty. Następnie dodaj cukier i likier migdałowy.

Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj ją z 2 łyżkami masy serowej, następnie dodaj resztę masy. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową. Krem rozsmaruj na spodzie z ciasteczek. Na wierzchu rozłóż wiśnie i lekko wciśnij je w masę. Wstaw tort do lodówki na 2 godziny.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko. Zdejmij obręcz tortownicy. Polej sosem wiśniowym wierzch tortu. Boki obłóż płatkami migdałowymi i lekko je dociśnij.

Twój Styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy