Reklama

Tort czekoladowo-rumowy

Skrop płynną czekoladą lub posyp kryształkami soli.


Składniki

  • 2 jaja
  • 125 g cukru
  • 100 g mąki
  • 25 g kakao
  • 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70 proc.
  • 20 ml syropu klonowego
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżeczek rumu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

1. Kakao łączymy z 50 ml wrzącej wody, studzimy. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na kremową masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy z rozpuszczonym kakao i przesianą mąką. Na koniec, stopniowo, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy masę i pieczemy 20 minut w 160ºC. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, studzimy.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy syrop klonowy, 4 łyżeczki rumu, ekstrakt waniliowy, mieszamy.

Reklama

3. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i 25 g cukru na gładką masę. Stopniowo dodajemy do ostudzonej czekolady, mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do tortownicy, polewamy 2 łyżeczkami rumu. Wykładamy krem i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy