Tort czekoladowo-rumowy
Skrop płynną czekoladą lub posyp kryształkami soli.
1. Kakao łączymy z 50 ml wrzącej wody, studzimy. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na kremową masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy z rozpuszczonym kakao i przesianą mąką. Na koniec, stopniowo, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy masę i pieczemy 20 minut w 160ºC. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, studzimy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy syrop klonowy, 4 łyżeczki rumu, ekstrakt waniliowy, mieszamy.
3. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i 25 g cukru na gładką masę. Stopniowo dodajemy do ostudzonej czekolady, mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy, polewamy 2 łyżeczkami rumu. Wykładamy krem i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.