Reklama

Tort sernikowy

Dzień Matki to wyjątkowa okazja, aby przygotować dla niej pyszny prezent.

Składniki na 10-12 porcji

Na biszkopt: 3 jajka, 9 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową: 35 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego), 35 dag jogurtu naturalnego np. greckiego, 7 dag cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny

Ponadto: 40 dag marcepanu, 1 i ½ szklanki cukru pudru, 4-6 łyżek soku z cytryny, żółty barwnik spożywczy, listki z marcepanu

Przygotowanie:

Obie mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, dosypując cukier. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170°C. Gdy wystygnie przekrój wzdłuż na 2 blaty.

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż twaróg oraz jogurt, dodaj cukier oraz sok z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę, zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek.

Pierwszy blat ciasta włóż do czystej tortownicy, wyłóż masę serowo-jogurtową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.

Do przesianego cukru pudru dodaj sok z cytryny, wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Do połowy lukru dodaj barwnik spożywczy (możesz go zastapić odrobiną kurkumy). Marcepan rozwałkuj na wymiar tortownicy (pamiętaj, by wcześniej wałek i blat posypać cukrem pudrem, aby się nie przyklejał). Rozłóż na biszkopcie. Wierzch udekoruj lukrem, tworząc dowolne wzory. Boki tortu - po wyjęciu go z tortownicy - udekoruj marcepanowymi listkami.

Przygotowanie: 80 minut

Porcja: 410 kilokalorii

20/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy