Tortilla pełna smaku
Fenomen tego dania polega na mnogości pomysłów jego przygotowania. Podstawą jest placek meksykański, a zawartość to mięso lub ryba dopełnione warzywami.



Tortilla to płaski, okrągły placek o średnicy do 30 cm, z mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowany jako pieczywo i baza do innych potraw (farszów). Kupisz ją w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym lub zrobisz sama.
Tajemnica tkwi w mące
Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille mają wiele odmian i smaków, ale bazą słynnego placka zawsze jest mąka kukurydziana. Sama też możesz przygotować pyszną tortillę. Pamiętaj, że najlepiej smakuje na ciepło.
Przepis na ciasto do tortilli
Weź po 10 dag mąki pszennej i kukurydzianej, 200 ml mleka, łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Zagnieć elastyczne ciasto. Odrywaj małe porcje, każdą rozwałkuj na cienkie placki. Smaż na mocno rozgrzanej patelni z odrobina oliwy, po 5-7 minut, aż zrobią się bąbelki.
Danie międzynarodowe
Ile krajów, tyle sposobów na przygotowanie tortilli. Hiszpańska to rodzaj grubego omletu, pokrojonych w plasterki ziemniaków, z dodatkami. Pod tą nazwą kryją się również trójkątne kukurydziane chipsy pochodzące z Meksyku, znane jako nachos.
Najbardziej popularne to:
Burritos – zawijane i faszerowane mięsem oraz warzywami, podawane z salsą, cebulą oraz kolendrą.
Flautas – tortilla nadziewana drobiem, podawana ze śmietaną i sałatą.
Enchiladas – podawana w salsie tortilla z serowym, rybnym lub mięsnym farszem, z przyprawami.